Kapalı Ekonomi Modelleri Nedir? Dünyada Kapalı Ekonomi Modelini Uygulayan 7 Ülke
Okuduğunuzda şaşıracağınız ekonomik modeli inceliyoruz!
Kapalı ekonomi nedir?
1. Brezilya
Kapalı ekonomi modelini uygulayan ülkelerden biri olan Brezilya, ülkede yetiştirilen tarım ürünleri ile ekonomisini geliştirmesiyle biliniyor. UNDP’nin yayınladığı rapora göre bu ülke dünya çapında gelir eşitsizliği dağılımında 7. sırada yer alıyor.
2. Fas
Orta gelirli bir ülke olarak kabul edilen Fas, aynı zamanda kapalı ekonomi modelini benimseyen ülkelerden biri olarak biliniyor. Ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının neredeyse yarısı hizmet koluna bağlıdır.
3. Cezayir
Cezayir ise kişi başına düşen gelir açısından daha düşük orta gelirli bir ülkedir. Dünyanın en büyük 58. ekonomisi olması da bu durumu pekiştiriyor. Ancak ülkenin harcama gücünün arttığını da belirtmek gerekiyor.
4. Moldova
Moldova, Avrupa kıtasının en fakir ülkelerinden biri olarak biliniyor. Ülke ekonomisinin büyük bir bölümü tarıma dayalıdır. Ülke, kişi başına düşen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla bakımından Avrupa’nın en fakir ikinci ülkesi…
5. Vietnam
Vietnam, 2020 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla açısından dünyanın satın alma gücüne sahip 37. ülkesi olmasına rağmen, kapalı ekonomi modelini uygulayan ülkeler arasında orta sıralarda yer almaktadır.
6. Kuzey Kore
Listedeki en ünlü ülkelerden biri de tabii ki Kuzey Kore. Ülke siyasetinin oldukça sert olduğu bu noktada, durumun ekonomik model için de geçerli olduğu söylenebilir.
7. Küba
Son olarak Küba’dan bahsedelim. Tahmin edilebileceği gibi ülkenin en büyük geliri turizmden geliyor. Kapalı ekonomik model uygulaması, dünyanın en sadık ülkelerinden biri olarak kabul edildiği gerçeğini geride bırakmıyor.