Pendik’te Yılda 50 Ton Yaban Mersini Üretiliyor
Pendik’in Göçbeyli köyünde 70 dönüm arazide yılda 50 ton yaban mersini meyvesi üretiliyor. Üretim alanı havadan görüntülendi.
İstanbul’un Pendik ilçesine bağlı Göçbeyli köyündeki bir üretim merkezinde Türkiye’de üretimi az olan “yaban mersini” meyvesi üretiliyor. 70 dönümlük arazide yaklaşık 18 bin ağaçla yetiştirilen yaban mersini meyvesi tüketicilerden büyük ilgi görüyor. Yıllık 50 bin ton üretim yapılan tesiste gelecek yıl için 170 bin ton üretim hedefi belirlendi. Antioksidan deposu olarak da bilinen yaban mersini olarak bilinen meyve “Yaban Mersini” olarak da bilinir. Üretim merkezinde çoğunluğu kadınlardan oluşan 100’den fazla mevsimlik personel çalışıyor. Toplanan meyveler sepetlere konularak paketlenmek üzere soğuk hava deposuna getirilir. Soğuk hava depolarında paketlenen meyveler zincir marketlere dağıtılmaktadır. Şu anda üretim merkezinden tüm Türkiye’ye gönderilen yaban mersini, önümüzdeki yıllarda yurtdışına da ihraç edilmeye başlanacak.
Üretim merkezinde görev yapan Gönül Taşçı, “Burada yaban mersini yetiştiriyoruz, İngilizce adı Blue Berries. Arazimiz 70 dönüm, 18 bin ağacımız var. Buradaki ürünleri daha çok zincir marketlere veriyoruz. Burada mevsimlik personelimiz var. Onlarla günlük topluyoruz aslında. İş toplandıktan sonra direkt depolama alanlarımız oluyor, iş toplandıktan sonra direkt depolama alanlarımız oluyor ve burada etiket basarak hijyenik ortamda çok üretim yapıyoruz. Mavi. Mavi” dut meyvesi diyabete, kan şekerini dengelemeye, idrar yolu enfeksiyonuna, gece körlüğüne çok iyi geliyor.Müşterilerimiz pek çok faydasını görüyorlar.Bahçemizden taze topluyorlar.Hastalıklara uygun olduğunu bizzat bize söylüyorlar.Şu anda yurt dışına ihracat yapmıyoruz ama ileride yurt dışına da ihracat yapmayı planlıyoruz” dedi. – İSTANBUL