Başkan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye-Türkmenistan İş Forumu Bildirisinde konuştu
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Bir tarafta Türkiye-Türkmenistan, diğer tarafta Azerbaycan’ın yer aldığı üçlü iş birliği programlarıyla enerji alanında kesinlikle çok daha güçlü bir iş birliğine ihtiyacımız var.” söz konusu.
Yılmaz, TOBB’da düzenlenen Türkiye-Türkmenistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, Türkmenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin liderlik düzeyinde güçlü bir siyasi iradeyle desteklendiğini, tarihi derinliğe sahip olduğunu ve her açıdan zenginleştiğini söyledi.
Türkiye ile Türkmenistan arasındaki bağların en somut göstergelerinden birinin ticaret alanında olduğunu belirten Yılmaz, “Çok şükür ticaretimiz son yıllarda güzel bir artış trendi yakaladı. Ülkeler arasındaki ticaret 2 milyar doları aştı. 2022. 2023 yılının ilk dokuz ayında ulaştığımız ticaret hacmiyle 2022’ye ulaştık bile.” “Geçen yılın rakamını aştık, ticaret hacmimiz 2,1 milyar dolara ulaştı. Yıl sonunda 3 milyar dolara ulaşacağımıza inanıyoruz.” dedi.
Yılmaz, bu ticarette elektrikli makinelerin yüzde 16, metal eşyanın yüzde 10, genel sanayi makine ve teçhizatının yüzde 8, özel makinelerin yüzde 5, prefabrik yapıların ise yüzde 4 paya sahip olduğunu belirtti.
“Türkmenistan, Türk müteahhitliğinin ikinci büyük pazarı”
İkili ticaret hacminde hedefin 5 milyar dolar olduğunu ve Türkiye-Türkmenistan iş dünyasının çabaları ve katılımıyla bu hedefe en kısa sürede ulaşılacağını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
“Türkmenistan’da çok önemli bir diğer alan da müteahhitlik sektörü. Baktığınızda 1077 proje ve 50 milyar doları aşan bir müteahhitlik sektörü hacmi görüyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Bu miktar, Türkmenistan’ın üstlendiği projelerin yüzde 11’ine tekabül ediyor. dünya çapında müteahhitlerimiz ve Rusya “Türkmenistan, Türk müteahhitlik sektörünün Federasyondan sonra ikinci büyük pazarıdır. Bu konuda önemli bir mesafe kat ettik.”
Yılmaz, Türkmenistan’ın doğal zenginlik ve kaynaklara sahip bir ülke olduğunu, Türkmenistan’ın bu kaynaklardan elde ettiği geliri yeni şehir, altyapı, yol, sanayi ve tarım yatırımlarında kullandığını ve her geçen yıl geliştiğini belirtti.
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov’un daveti üzerine Aralık ayında Türkmenistan’da düzenlenecek fuara katılacağını belirten Yılmaz, Karma Ekonomik Kurul toplantısını da Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Atdayev ile gerçekleştireceklerini belirtti.
Yılmaz, müteahhitlik alanında bazı yeni fırsat ve projelerin olduğuna dikkat çekerek, “Bunların arasında Arkadağ Akıllı Şehir’in ikinci etabı ve Aşkabat Akıllı Şehir öne çıkıyor. Ben bu büyük ölçekli proje ve altyapıların önemli olduğuna inanıyorum. Nitelikli projelerin hayata geçirileceği hamlelerle Türk müteahhitleri geçmişte olduğu gibi çalışmaya devam edecek.” Son derece önemli bir rol oynayacaklar.” Şu şekilde konuştu:
Türkmenistan’da müteahhitlik alanında çok uygun firmaların kurulduğuna dikkati çeken Yılmaz, Türk firmalarının bu alanda Türkmen firmalarına tecrübe ve kapasite aktardığını, yeni projelerle bu seviyenin daha da artacağını söyledi.
“Türkmenistan’ın doğalgaz ve elektriğinin küresel pazarlara arzında iş birliği yapmamız gerekiyor”
Ticaretin yanı sıra yatırımların da karşılıklı olarak teşvik edilmesi ve kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:
“Türkiye’de daha fazla Türkmen şirketini görmekten büyük mutluluk duyarız. Aynı şekilde Türkiye’den Türkmenistan’a da yarım milyar dolara yakın yatırım var. Bunun artarak devam etmesini umuyoruz. Bir diğer çok önemli alan da enerji konusu. Enerji her yerdedir.Zaman stratejik bir konu ama son zamanlarda özellikle jeopolitik ve ekonomik gelişmelerle birlikte daha da önem kazandı.Bu anlamda Türkmenistan’ın doğalgazının ve elektriğinin küresel piyasalara arzı konusunda mutlaka iş birliği yapmamız gerekiyor. Bir tarafta Türkiye-Türkmenistan, diğer tarafta Azerbaycan. “İçinde bulunduğumuz üçlü iş birliği programlarıyla mutlaka güç alanında çok daha güçlü bir iş birliğine ihtiyacımız var. Bu bağlamda şunu da belirtmek isterim.” Hazar Denizi’ndeki dostluk alanına özel önem verdiğimizin altını çiziyorum.”
Bir diğer önemli alanın da ulaştırma sektörü olduğunu belirten Yılmaz, Hazar Geçişi Doğu-Batı-Orta Koridor projesine Türkiye’nin büyük önem verdiğini, projenin hem Türkiye hem de Orta Asya için çok değerli olduğunu, bölge ülkelerinin de bu projeye önem vermesi gerektiğini kaydetti. Bu konuda daha fazla işbirliği yapın.
Yılmaz, ticaret anlaşmalarından kapıların güzelleştirilmesine, ulaşım sistemlerinin standartlaştırılması ve uyumlaştırılmasına kadar ulaşımla ilgili birçok konu olduğunu anlatarak, “Bu noktada yol geçiş ücretlerinin ortadan kaldırılması veya azaltılması çok önemli. Yine vize konusu da çok önemli. Bu ticaret ve ulaşımda önemli.Vizelerin kaldırılması veya en azından iş dünyasının “Uzun vadeli vize fırsatlarını bu ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli ve çok faydalı bulacaklarını belirtmek isterim.” ifadelerini kullandı.
Başkan Yardımcısı Yılmaz, Türk İhraç Eserleri Fuarı’nın 6-8 Aralık tarihlerinde Türkmenistan’da düzenleneceğini ve iş dünyasının fuara yoğun ilgi göstermesini beklediklerini belirtti.
Yılmaz, “İnşallah resmi heyetle birlikte orada olacağım. Bir tarafta hükümetler arası, diğer tarafta özel sektör arası müzakerelerle bu fırsatı hep birlikte değerlendirip ticaretimizi daha da yukarılara taşıyacağımıza yürekten inanıyorum. potansiyeli, yatırımları ve diğer konulardaki işbirliklerini çok daha üst seviyeye taşıyacağız.” söz konusu.